“Els Mestres de Badalona”, protagonistes de la nova xerrada del cicle “Badalona a través dels seus personatges cèlebres”

El dijous 19 de setembre va tenir lloc a les oficines del centre la xerrada “Els mestres de Badalona”. Aquesta s’emmarca dins del cicle de xerrades que està realitzant Pompes Fúnebres de Badalona per retre homenatge a personatges cèlebres de la ciutat.


La xerrada va ser impartida per la directora del Museu de Badalona, la Sra. Margarida Abras i inaugurada per la directora general de Pompes Fúnebres de Badalona, la Sra. Ana Gassió. En aquesta ocasió, els protagonistes van ser 3 mestres badalonins que destacaren pel seu compromís amb la pedagogia i la llengua i la cultura catalanes: Antoni Bori i Fontestà, Joaquima Minguella i Pruñonosa i Teresa Lleal i Galceran.

Durant la xerrada del Cicle “Badalona a través dels seus personatges cèlebres” també es va parlar d’altres Mestres importants per la ciutat com Francesc Feliu i Vegués, Francesca Compta Bosch, Marcel·lí Antich o David Aubà.

Retrat d’Antoni Bori i Fontestà. Fototeca.cat

Antoni Bori I Fontestà va néixer a Badalona el 1861 i es va convertir en un mestre amb un expedient brillant i una gran vocació. Va començar a treballar a l'”Escola nocturna” per a nens i joves, fundada per l’Ajuntament i la Societat Cooperativa la Bienhechora i durant tota la seva carrera va ser director de col·legis tant a Barcelona com a Badalona. És destacable el seu gran compromís amb la docència, amb gran preocupació per la formació de la classe obrera. Així mateix, aconseguí uns nivells d’assistència molt elevats a les seves classes i treballà incansablement, cosa que va repercutir a la seva salut. Entre els seus llibres publicats es troba “El Trobador Català”, un recull de poesia popular catalana que ha tingut molta difusió i popularitat fins al dia d’avui. De fet, és una de les obres més reeditades en llengua catalana.

Joaquima Minguella i Pruñonosa va néixer a Badalona el 1899 i va començar a l’”Escola Nacional” del carrer Guifré, on es va convertir en ajudant de la mestra coneguda com a doña Paquita durant dos anys, sense rebre cap sou a canvi. Anys més tard, va formar part del claustre de professors de “L’escola Catalana”, fundada per Marcel·lí Antich, animat per Pompeu Fabra. Malgrat això, el 1939 l’escola va haver de tancar com a conseqüència de la victòria franquista i el seu caràcter avançat i catalanista. Amb el director a l’exili, un grup de professors va arribar a un acord per muntar una nova escola, anomenada el seu moment, “Escoles Minguella”, que encara funciona avui dia i de la qual Minguella va arribar a ser directora. Una escola caracteritzada per l’aplicació del mètode Montessori, l’esperit catalanista, dins de les limitacions de l’època i l’esport.

Teresa Lleal i Galceran va néixer a Badalona el 1940 i va formar part del nucli fundacional de l'”Escola Gitanjali”, situada actualment a l’avinguda Martí Pujol, 37-41. Va destacar per la implantació de nous mètodes pedagògics, tot seguint les teories de Centreeuropa, com Pestalozzi, Fröbel, Decroly i Montessori. De fet, es va conèixer com una escola activa per la importància de l’experimentació i el raonament davant l’escola memorística pròpia del franquisme, i també, per l’ús del català. Al moment de la seva mort, dirigia l’Àrea d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet.

Comparteix:

×